Hva er VPN og hvordan setter du det opp

Hva er VPN?

VPN eller «virtuelt privat nettverk» blir ofte benyttet for å skjule og sikre trafikken fra datamaskin, telefon eller nettbrett. Grunnen er at det skapes en sikker «tunnel» mellom din enhet og VPN sitt sluttpunkt, som kan for eksempel være din bedrifts brannmur. Slik vil all trafikk reise sikkert helt frem til brannmuren som da sjekkes og filtreres ut på internett fra kontoret.

En annen kjekk funksjon med VPN er muligheten for å jobbe hvor som helst i verden «på kontoret». Den samme tunnelen gir deg også tilgang til din bedrifts ressurser slik som regnskapsserver, printere, filområder, andre brukere osv. Slik kan du sitte hjemme og arbeide som om du satt fysisk på din arbeidsplass.

Flere ulike VPN løsninger

Det florerer av ulike VPN tilbydere og løsninger for både bedrifter og privatpersoner. De aller fleste har nok testet en programvare variant for å kunne se på NRK i utlandet eller få tilgang på Netflix materiale begrenset til USA osv. Disse løsningene sikrer anonymitet og din trafikk men hjelper ikke så mye hvis du ønsker å ha tilgang til din bedrifts ressurser.

Bedrifter i dag bør, og skal ha en sentral brannmur for å beskytte sine brukere og tjenester. Denne brannmuren har også i de aller fleste tilfeller også muligheten til å gi VPN til sine brukere. Dette kan også være den billigste og beste måten å få dine brukere enkelt opp på hjemmekontor.

Ulempen er at det finnes nesten like mange brannmurløsninger som det fins VPN tilbydere, så en standard oppskrift for alle VPN løsninger er tilnærmet umulig å få til.

Hvordan sette opp VPN

Vi har samlet noen guider fra kjente tilbydere:

Cisco VPN klient

https://www.cisco.com/c/dam/en/us/products/collateral/security/ios-easy-vpn/prod_white_paper0900aecd80313bf8.pdf

Fortigate VPN

https://docs.fortinet.com/document/forticlient/5.2.0/cookbook/521733/ipsec-vpn-with-forticlient

Sophos VPN

https://community.sophos.com/kb/en-us/122769

WatchGuard VPN

https://www.watchguard.com/help/docs/help-center/en-US/Content/en-US/Fireware/mvpn/ssl/configure_fb_for_mpvpn_ssl_c_before.html

Sonicwall VPN

https://www.sonicwall.com/support/knowledge-base/how-can-i-setup-ssl-vpn/170505609285133/

 

Ta gjerne kontakt om du ønsker bistand i å sette opp deres egen VPN løsning!

post@cyberon.no

+47 23 89 84 23

Eller legg igjen en melding:

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.