ID-Tyveri en økende trend

Mer enn 100 000 nordmenn har opplevd ID-tyver i løpet av de to siste årene og trenden er økende. Netthandel og generelt større aktivitet på internett har ført til at flere blir utsatt for målrettede forsøk på å stjele deres persondata.

Konsekvensene av ID-tyveri kan være svært alvorlig og vanskelig å komme seg ut av. Som person kan du risikere at kredittkortene dine blir brukt til innkjøp, opprettelse av lån eller kjøp av tjenester og løsninger du ikke har kontroll på.

For at kriminelle skal oppnå dette må de ha en eller flere opplysninger av deg:
  • Personopplysninger
  • Personlige dokumenter
  • Et anerkjent identitetsdokument

Med personopplysninger som navn, adresse og fødselsnummer kan en kriminell utføre mindre svindelforsøk.

Svindelforsøk kan også utføres ved å overta personers sosiale kontoer slik som Facebook, Twitter, Instagram osv. Her vil de utgi seg for å være deg og forsøke lure andre til å klikke på lenker, overføre penger eller legge ut skadelig innhold.

Bedrifter i Norge blir også utsatt for svindelforsøk og her er økonomi som oftest hovedmotivet. Ved å utgi seg for å være en kunde eller leverandør kan de forsøke å endre fakturamottakere eller sitte og gjøre små endringer i bestillinger og bankkontonummer som er vanskelig å oppdage.

Et annet aspekt er verdien rykte, og omdømme bedriftene har ut mot kunder og leverandører. Skulle nettsidene eller de sosiale kontoene blir kompromittert og misledende informasjon bli sendt ut kan det ha store konsekvenser. Det er ikke lenge siden Twitter ble kompromittert og kontoer som Elon Musk, Obama, Biden og Apple plutselig begynte å tvitre om en bitcoin svindel. Ved å nå ut til så mange mennesker såpass raskt kan skape massive reaksjoner både i selskapets verdi og omdømme.

Steg for å hindre og beskytte mot ID-Tyveri

Imlementere gode rutiner for bruk av tjenester enten det er privat eller i jobbsammenheng. Det blir ofte benyttet samme eller tilnærmet like passord på flere tjenester, noe som gjør det enklere for kriminelle å ta over flere kontoer. Bruk derfor sterke og unike passord for hver enkel tjeneste og konto samtidig som det blir benyttet to-faktor der det er mulig.

Bevisstgjøring er ferskvare, men aldri bortkastet. Det bør regelmessig gjennomføres opplæring på aktuelle IT-Sikkerhets trusler for å stille best mulig forberedt på nye svindelforsøk. Gjerne følg disse opp med tester og phishing forsøk slik at effekten kan måles.

Har du mistanke om at du er utsatt for ID-tyveri så må dette anmeldes så raskt som mulig til politiet:

https://www.politiet.no/rad/tyveri-og-vinningskriminalitet/id-tyveri/

Er dine brukeropplysninger i firmaet på avveie så er det viktig å rapportere dette direkte til IT eller sikkerhetsavdelingen. Slik kan de raskt få kontroll og tilbakestilt dine opplysninger og undersøkt om potensiell bedriftsinformasjon kan være på avveie.

References:

https://www.nrk.no/norge/over-100.000-nordmenn-er-offer-for-id-tjuveri-1.15398769

https://www.nrk.no/nordland/over-100.000-nordmenn-offer-for-id-tjuveri_-_-tydeleg-at-dei-har-brukt-google-til-a-omsette-1.15398944

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.